Tego torcika upiekłam z okazji przyjazdu mojego przyjaciółki ;)
Biszkopt:
- 3 jajka M
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy zbożowej inki / ewentualnie kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masy:
Podstawą
każdej masy w tym torcie jest budyń. Są dwa warianty:
I.
gotujemy budyń kupny z torebek, na 1 litr mleka 3 torebki budyniu
waniliowego lub śmietankowego, cukru jak na opakowaniu
II.
gotujemy budyń samemu: 0,5 litra mleka, 4 łyżki czubate mąki
pszennej, 4 łyżki czubate mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, cukier
waniliowy, 3 łyżki cukru - gotować jak budyń z torebki, żółtka
dodać na samym końcu jak budyń będzie ugotowany, po zgaszeniu
gazu pod garnkiem.
Stosowałam
II wariant, więc ugotowany
budyń wystudziłam. Następnie napowietrzyłam margarynę do ucierania mas
za pomocą miksera, dodałam małymi porcjami zimny budyń tak, aby powstała
masa budyniowa. Podzieliłam na dwie części 1/3: 2/3
masa
serowa - twarogowo budyniowa
do
1/3 części masy budyniowej na średnich obrotach miksera dodawać
2-4 czubatych łyżek sera twarogowego ( z wiaderka na sernik),
należy uważać, gdyż masa dość szybko się warzy, aby temu
zapobiec właśnie jest budyń, dosłodzić do smaku.
masa
kajmakowa
do
2/3 części masy budyniowej należy dodać masę krówkową lub kajmakową - taką jaką lubisz (ja robię własną masę kajmakową),
mieszać wszystko mikserem na wysokich obrotach. Masa jest dość
słodka, dlatego poniżej jest dżem kwaskowaty.
dżem
kwaśny, np czerwona porzeczka, agrest, akurat miałam zamrożone
porzeczki czerwone, więc wrzuciłam do rondelka z 1 łyżką cukru i
1 łyżeczką żelatyny, zagotowałam.
Biszkopt
podzielić na trzy części, tylko pierwszej dolnej nie ponczowałam,
gdyż serwatka z serowej masy wchłonie się w biszkopt.
Ciasto złożyłam w sposób następujący:
- ozdoby z masy cukrowej lub rozetki zrobione rękawem cukierniczym z pozostałej masy
- masa kajmakowa
- poncz
- biszkopt
- masa kajmakowa
- dżem kwaskowaty
- poncz
- biszkopt
- masa serowo budyniowa
- biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra