Nie ma chyba takiej osoby,
która nie lubiłaby tego placka :)
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- 500 g mąki
- ½ łyżeczki bazylii
- ¼ łyżeczki mielonej papryki ostrej
Wszystko umieściłam w
misce, wymieszałam i zarobiłam ciasto. Przykryłam ściereczką i
odstawiłam do wyrośnięcia. Jak ciasto powiększyło swoją
objętość, wyłożyłam na stolnicę, podzieliłam na dwie części
i rozciągnęłam rękoma. Można sobie ułatwić zadanie
rozwałkowując ciasto, ale moim zdaniem lepszy smak ma rozciągane
ciasto. Ciasto ułożyłam na papierze do pieczenia.
Temperatura: 180 st. C,
czas 20 min.
Po ułożeniu ciasta na
blaszce, posmarowałam je śmietaną z koncentratem pomidorowym.
Śmietana, a raczej tłuszcz w niej zawarty nie przepuszcza do ciasta
soków z dodatków, a tym samym zapobiega powstaniu zakalca. Odrobina
koncentratu pomidorowego na rantach nada im lepszy kolor. Na wierzch
położyłam: pomidory, pieczarki, paprykę czerwoną, cebulę
pokrojoną w piórka, jajko ugotowane na twardo i oczywiście ser
żółty. Wszystko posoliłam i popieprzyłam po wierzchu oraz
dodałam suszoną bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra