czwartek, 11 lipca 2013

Dieta watrobowa: Ziemniaki nadziewane twarogiem

Jest to pierwsze danie, które zrobiłam przechodząc na dietę wątrobową. Przepis wzięłam z jakiegoś forum, gdyż nie wiedziałam jak mam gotować. To danie mi nie podeszło, jednak jest do dobry temat do zainspirowania się.
  • 4 ziemniaki
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
Ziemniaki wybrałam takie, aby stały swobodnie. Wydrążyłam środki z ziemniaków, które następnie pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam przez 10 - 15 minut. Środki pokrojone w kostkę także ugotowałam w osobnym garnku w osolonej wodzie. Twaróg z dodatkiem 4 łyżek mleka zblendowałam, dodałam ugotowane kostki ziemniaków i jeszcze raz zblendowałam, aby dobrze się połączyły składniki. Następnie dodałam posiekaną natkę i sól. Mąkę roztarłam z olejem, resztę mleka zagotowałam i dodałam do niego masę mączno - olejową. Tak przygotowany sos był bardzo podobny do beszamelowego. Ziemniaki nafaszerowałam po brzegi masą twarogową i umieściłam w naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem do piekarnika polałam ziemniaki sosem "beszamelowym".
Temperatura: 200 st. C., czas: 10-15 min.