Ciąg dalszy przepisów na elementy składowe na tartę.
Tym razem przepis na ciasto na spód do tarty na słodko.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/3 kostki masła lub lepszej margaryny
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- szczypta soli
Z mąki , cukru, proszku do pieczenia, soli i masła zrobiłam kruszonkę. Ważne, aby szybko wymieszać te składniki i masło nie otrzymało za dużo ciepłoty z dłoni. Dodałam żółtko i energicznie zagniotłam ciasto. Umieściłam w zamrażalniku na 20 minut, żeby dobrze się schłodziło. Rozwałkowałam na stolnicy i wyłożyłam na natłuszczoną foremkę do tarty. Blaszkę włożyłam ponownie do zamrażalnika, aby ciasto się schłodziło.
Temperatura: 180 st. C., czas :10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra