Sezon jagodowy jest otwarty, więc czas na pierogi z jagodami.
Mała
uwaga dla osób będących na diecie wątrobowej - niby wszelkie ciasta
zarabiane na stolnicy są zabronione, jednak pierogi z jagodami jadam.
Pytałam się swojej lekarki i powiedziała, że jeżeli ciasto będzie bardzo
cieniutkie, raz na jakiś czas mogę sobie pozwolić na takie odstępstwo.
Także decyzja jest indywidualna.
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- jagody do nadzienia pierogów - miałam 0,5 litra
Jagody przebrałam i umyłam na sicie. Wszystkie składniki połączyłam,
wyrobiłam ciasto na stolnicy. Dzięki ciepłej wodzie ciasto jest
miękkie i bardziej plastyczne.
Rozwałkowałam cieniutko ciasto na grubość około 2-5 mm. Za pomocą
szklanki wycięłam kółka, które posłużyły mi do formowania pierogów. Do każdego placka
włożyłam po łyżeczce jagód i formowałam pierogi. Nie osładzałam jagód cukrem, gdyż puszczają sok i ciężko
jest później skleić ciasto.
Z
tej ilości ciasta wystarczyło mi na 20 pierogów. Poklejone pierogi nie
mogą długo leżeć, gdyż owoce szybko puszczają sok. Włożyłam pierogi do
osolonego wrzątku i gotowałam 3-5 minut od momentu wypłynięcia ich na
powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra