Tak ja w sklepie dostępne są przeróżne smaki sosów do ciast i deserów, też chciałam przygotować sobie coś dobrego i świeżego.
Moja Mama co roku robi dżemy, marmolady. Skojarzyłam, że przecież bardzo przyjemny smak i konsystencję mają ugotowane i przetarte przez sito porzeczki. Tak też zrobiłam.
- 1 szklanka porzeczki czerwonej
- 1 - 2 łyżki cukru
Porzeczki obrałam z szypułek, umyłam i umieściłam w garnku. Gotowałam je do momentu, aż popękają i puszczą sok. Całość zblendowałam, aby łatwiej było mi przecierać miąższ. Przetarłam owoce przez sito i otrzymałam delikatny i gęsty sos.
Wykorzystałam go do lodów, jako barwnik do ciasta oraz polewa do ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra