To ciasto zazwyczaj przygotowuję dla mojej Mamy. Tym razem z owoców sezonowych wybrałam ŚLIWKI z własnego drzewa. Kiedy bardzo lubiłam ten wypiek, gdyż zaraz za biszkoptem jednym z ciast jest właśnie kruche z owocami... w wydaniu tarty lub dużej blachy ciasta. Tym razem wykorzystałam blaszkę dodaną do piekarnika przy zakupie.
Przepis na ciasto kruche jest bardzo proste.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła lub lepszej margaryny
- 3 żółtka + 1 całe jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka kawy zbożowej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia na 500 g lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Z
mąki, cukru, proszku do pieczenia, kawy, soli i masła zrobiłam kruszonkę.
Ważne, aby szybko wymieszać te składniki i masło nie otrzymało za dużo
ciepłoty z dłoni. Dodałam żółtka i jajko oraz śmietanę, energicznie zagniotłam ciasto.
Umieściłam w zamrażalniku na 20 minut, żeby dobrze się schłodziło.
Rozwałkowałam na stolnicy i wyłożyłam na natłuszczoną blaszkę.
Temperatura: 160 st. C., czas :10-15 min.
Po podpieczeniu ciasta wyciągnęłam je z piekarnika i ułożyłam na nim owoce. Połówki śliwek bez pestek poukładałam jedna przy drugiej tym razem skórką do góry, aby sok został wchłonięty prze ciasto. Posypałam kruszonką i wstawiłam ponownie do piekarnika.
Temperatura: 170 st. C., czas :15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra