wtorek, 27 sierpnia 2013

Dieta wątrobowa: jarski czerwony barszcz

Barszczyk czerwony, alternatywa dobrego, delikatnego obiadku.
Czerwone buraczki dostałam od mojej cioci z Jej warzywniaka. Młode i małe buraczki są słodkie i delikatne. Warto je wykorzystać zaraz jak pojawią się na targowiskach.


  • 10 małych buraczków o średnicy ok 2-4 cm
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek selera
  • 2 średnie młode ziemniaki
  • sól
  • majeranek
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 litr wody
Warzywa umyłam, obrałam, pokroiłam w drobniutką kosteczkę do 1 cm. Umieściłam wszystkie warzywa w garnku, zalałam wodą, dodałam olej i liść laurowy, doprawiłam solą i ugotowałam do miękkości. Na koniec dodałam majeranek, który wcześniej roztarłam w dłoniach.
Dodałam odrobinę oleju do zupy, gdyż witaminy potrzebują tłuszczu, aby dobrze przyswoiły się w organizmie.
Uwielbiam zupy niezaciągane żadnym zabielaczem, ani śmietaną, ani jogurtem. Mają intensywny smak przyjemniejszy aromat.