Ciasto na słodką tartę
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/3 kostki masła lub lepszej margaryny
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- szczypta soli
Z
mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli i masła zrobiłam kruszonkę.
Ważne, aby szybko wymieszać te składniki i masło nie otrzymało za dużo
ciepłoty z dłoni. Dodałam żółtko i energicznie zagniotłam ciasto.
Umieściłam w zamrażalniku na 20 minut żeby dobrze się schłodziło.
Rozwałkowałam na stolnicy i wyłożyłam na natłuszczoną foremkę do tarty.
Blaszkę włożyłam ponownie do zamrażalnika, aby ciasto się schłodziło.
Temperatura: 180 st. C., czas :10-15 min.
Masa krówkowa:
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka masy krówkowej
2/3 szklanki mleka doprowadziłam do wrzenia. W pozostałej części mleka rozpuściłam cukier, dodałam mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całą zawiesinę wlałam do ciepłego lecz nie gotującego się mleka i energicznie mieszałam, aż do zgęstnienia i zagotowania. Ważne jest, aby przed wlaniem zawiesiny zmniejszyć na minimum ogień pod garnkiem z mlekiem. Dobrze rozmieszana zawiesina może uchronić przed powstaniem grudek oraz przypaleniem. Powstały budyń odstawiłam do wystygnięcia.
Miękkie
masło napowietrzyłam mikserem i pojedynczymi łyżkami dodałam
zimny budyń. Następnie dodałam masę krówkową. Wyłożyłam na upieczone kruche ciasto, czyli na spód do tarty, powbijałam czerwony agrest i wstawiłam na noc do lodówki.
Jeżeli ciasto jest dla łasucha tak jak ja kiedyś byłam ;) to wystarczy, ze postoi 30 min w lodówce, aby stężała masa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra