piątek, 16 sierpnia 2013

Dyniowe muffiny z bananowym sercem

Czas powrócić do pieczenia babeczek... Muffiny, bo właśnie je mam na myśli były wszędzie, jeden wielki szał na babeczki. Teraz odrobinę zapomniane a jak proste i szybkie w przygotowaniu. Bez większych starań i wysiłku słodkości wyjdą każdemu.


  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki puree z dyni



Suche składniki wymieszałam ze sobą, tak samo zrobiłam z mokrymi. Bez większych starań połączyłam suche składniki z mokrymi. Nałożyłam do foremek z papilotkami i w środek włożyłam po kawałku banana pokrojonego wzdłuż na ćwiartki.  włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st. C.
Temperatura: 200 st. C, czas: 15-20 min.

Zadowolona byłam z tych babeczek, smakowały świetnie - zwłaszcza z tą bananową nutą. Jedyną wadą było puste miejsce po bananie, gdyż podczas pieczenia banan po prostu rozgotował się i rozpłynął, a ciasto wchłonęło go.