Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie słodkie. Jestem łasuchem, uwielbiam słodkie, ale to było strasznie słodkie.
Biszkopt czekoladowy
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę, uszlachetniłam ją 1 łyżką cukru. Żółtka utarłam z pozostałą ilością cukru za pomocą
trzepaczki. Utarte żółtka połączyłam z ubitymi na sztywno białkami. Następnie
dodałam mąkę pszenną, przesianą mąkę ziemniaczaną i
przesiane kakao oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość
delikatnie wymieszałam i przelałam do tortownicy 20
cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Temperatura: 160 st. C., czas 20-25 min
Temperatura: 160 st. C., czas 20-25 min
Poncz do nasączenia biszkoptu
- 1 kieliszek wody
- 1 łyżka cukru
- 1kieliszek alkoholu - whisky, użyłam martini, bo lubię
Krem angielski
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 3 opakowania białej czekolady
- 450 ml śmietanki UHT 30%
- 100 g chałwy waniliowej
Z wystudzonego biszkoptu ścięłam górę i pokroiłam go na dwie części o grubości około 1 cm. Jedną część biszkoptu ułożyłam na dnie tortownicy, nasączyłam ponczem i wylałam 1/3 część kremu. Część chałwy kruszymy i posypujemy nią krem. Na to ułożyłam drugi krążek biszkoptu, skropiłam ponczem, wylałam kolejną 1/3 część kremu i posypujemy go pozostałą częścią chałwy. Tort zalałam pozostałą częścią kremu i wstawiłam do zamrażalnika na 1 godzinę, następnie przełożyłam do lodówki na noc.
Przyznam się, że ten wierzchni biszkopt lekko wypłynął mi ku górze i nie wiem czy było to spowodowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra