"SOS
z cukinii do makaronu / na zimę /"
Dostałam
od znajomej cukinię w dużej ilości i nie wiedziałam co z nią
zrobić. Pogrzebałam w internecie i znalazłam przepis na sos z
cukinią na zimę. Niestety nie zapisałam z jakiej to strony
"ściągnęłam" ten przepis. Postaram się odnaleźć ją
i zaktualizować dane.
- 5 kg dojrzałych pomidorów
- 2 średnie cukinie
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- ziele angielskie (mielone bądź zmiażdżone w moździerzu)
- 2 - 3 łyżeczki słodkiej papryki ewentualnie 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 - 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
Można
też dodać 2 - 3 łyżeczki przyprawy curry, jeżeli ma być
ostrzejszy sos.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skóry. Pokroiłam je na mniejsze cząstki.
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam ją z cukrem na
oleju na szklisto. Dodałam do niej pokrojone pomidory. Gotowałam
razem przez ok 10 minut. Po tym czasie zblendowałam pomidory, ale
nie do końca. Winny zostać kawałki pomidorów, które będą
wyczuwalne w sosie. Następnie marchew i pietruszkę starłam na
tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodałam je do pomidorów.
Gotowałam wszystko razem przez 30 minut. W między czasie pokroiłam
cukinię w kostkę 1 cm / 1 cm. Po 30 minutach gotowania posoliłam
wszystko i dodałam cukinię. Wymieszałam dokładnie i gotowałam
przez kolejne pół godziny. Na końcu dodałam bazylię i ziele
angielskie.
Gorący
sos przełożyłam do wyparzonych słoików i zamknęłam szczelnie.
Pasteryzowałam ok 10 - 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra