Przepis mojej babci na majonez... Swego czasu z lenistwa nie robiło się u mnie w domu własnego majonezu, jednak od dwóch lat robię sama. Taniej, wiem z czego jest zrobiony i tak samo długo stoi w lodówce jak ten kupny.
- 1 łyżeczka musztardy (jednolitej, bez widocznych ziaren gorczycy)
- 1 żółtko
- sól
- cukier
- ½ litra oleju słonecznikowego
Majonez
ubijałam trzepaczką. Żółtko rozmieszałam z solą i cukrem, aby
odrobinę zbielało. Następnie dodałam musztardę i małą
strużką lałam olej ( około 50 - 70 ml). Kiedy masa zrobiła się
już zbita i jędrna zaczęłam dodawać olej większymi partiami.
Mieszałam za każdym razem do momentu, aż masa zrobi się zbita i
bez śladów kropel oleju. Na sam koniec spróbowałam majonez i
doprawiłam według upodobań.
Swojski
majonez po wymieszaniu ma kolor lekko szary, sposobem na to, aby
zmienił kolor na biały jest dodanie 1 łyżki wody przegotowanej.
Woda lekko rozbije strukturę majonezu, nie będzie tak zbita i nada
białości w kolorze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra