poniedziałek, 10 lutego 2014

Bułki drożdżowe z makiem

Specjalnie kupiłam masę makowa na bułki, bardzo mi się chciało takiej swojskiej bułki drożdżowej z makiem.
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ kostki masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki drożdży świeżych
  • 1 puszka maku na makowca
  • 4 łyżki kaszy manny
Drożdże zasypałam łyżeczką cukru, aby zmieniły konsystencję na płynną, rozmieszałam je i zasypałam odrobiną mąki, aby podczas garowania nie powstał kożuch. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W garnuszku podgrzałam mleko z masłem i dodać cukier. Mieszałam do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Odstawiłam do przestudzenia.

Do dużej miski przesiałam mąkę, dosypałam sól, dodałam ciepłe mleko, całe jajka i wygarowane drożdże.

Wyrobiłam ciasto ręką około 10 min, aby było dobrze napowietrzone. Powierzchnię ciasta lekko obsypałam mąką i odstawiłam do wyrośnięcia.
W między czasie otworzyłam puszkę z makiem, przełożyłam do miski i dodałam do niego kaszę mannę. Kasza spowoduje, że soki wypływające z masy makowej nie spowodują zakalca w środku ciasta, ani nie zabarwi ciasta.

Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę, lekko zagniotłam, podzieliłam na 2 części i każdą część rozwałkowałam na prostokąt, wysmarowałam masą makową i zwinęłam luźno w roladę. Pokroiłam na 8 - 10 cm kawałki, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przycisnęłam palcem, ale powstało lekkie wgłębienie, wysmarowałam wodą wierzchnią warstwę i posypałam kruszonką. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Temperatura: 180 st. C, czas: 20 - 25 min.