środa, 15 lutego 2017

Tyłeczek

Torcik w kształcie.... tyłeczka, pupci, dupci ;)
Klasyczny jasny biszkopt z masą budyniową. 
Biszkopt w kształcie serca:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli 

Białka jajek ubiłam na sztywno z dodatkiem soli i cukru. Następnie do piany dodałam pojedynczo żółtka i delikatnie rozmieszałam. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiałam przez sitko i dodałam do masy jajecznej. Delikatnie wymieszałam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane w ten sposób ciasto przelałam do tortownicy i upiekłam.
Temperatura: 170 st. C., czas: 25 min - do suchego patyczka.

Biszkopt okrągły fi 30 cm:
  • 10 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
Białka jajek ubiłam na sztywno z dodatkiem soli i cukru. Następnie do piany dodałam pojedynczo żółtka i delikatnie rozmieszałam. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiałam przez sitko i dodałam do masy jajecznej. Delikatnie wymieszałam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane w ten sposób ciasto przelałam do tortownicy i upiekłam.
Temperatura: 170 st. C., czas: 25 min - do suchego patyczka.

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kostki margaryny do ucierania mas
  • brzoskwinie w puszce
Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotowałam budyń. Odstawiłam go do wystudzenia. Zimny budyń utarłam z margaryną i powstałą masą przełożyłam tort. Na każdą warstwę masy wysypałam kawałki brzoskwiń.