wtorek, 7 lutego 2017

Torcik z bitą śmietaną

Mały jasny torcik z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym. Okres zimowy nie sprzyja świeżym owocom i trzeba ratować się dżemami własnej roboty :)
Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Za pomocą miksera białka jajek ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Uszlachetniłam ją cukrem ubijając pianę do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie pojedynczo dodałam i rozmieszałam żółtka. Następnie plastikową łyżką połączyłam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą z ubitymi jajkami. Wylałam przygotowane ciasto do tortownicy fi 23 cm.
Temperatura: 180 st. C, czas: 20 min - do suchego patyczka

Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. W osobnej misce rozmieszałam serek mascarpone, aby nie miał grudek. Następnie delikatnie partiami dodałam ubitą śmietankę. Masę umieściłam na ok 30 min do lodówki.
Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy blaty. Każdy blat naponczowałam wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Dwa blaty biszkoptu posmarowałam dżemem truskawkowym i dopiero wyłożyłam masę śmietanową. Ozdobiłam okruszkami suchego biszkopta i różyczkami z masy śmietanowej.