poniedziałek, 13 lutego 2017

Pianka jagódka

Ciasto w kształcie rynienki z pianką jagodową i całymi owocami jagód.
Delikatny biszkopt a w środku dużo jagód...
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Za pomocą miksera białka jajek ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Uszlachetniłam ją cukrem ubijając pianę do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie pojedynczo dodałam i rozmieszałam żółtka. Plastikową łyżką połączyłam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą z ubitymi jajkami. Wylałam przygotowane ciasto na blaszkę 30 x 40 cm.
Temperatura: 180 st. C, czas: 20 min - do suchego patyczka
Wypełnienie:

  • 3 jogurty jagodowe lub śmietana kwaśna 18% (w zależności od wielkości foremki, w której będzie formowane ciasto)
  • 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kg jagód (ok 0,75 litra)
  • 1/2 szklanki wrzątku
Do wrzątku wsypałam galaretkę i żelatynę. Rozmieszałam do momentu, aż podczas mieszania łyżką nie będą wyczuwalne drobinki żelatyny przyklejone do ścianek szklanki. Odstawiłam do wystudzenia. Do głębokiej miski przelałam śmietanę i wymieszałam z cukrem, dodałam 1/4 jagód rozgniotłam a 3/4 w całości. 




Z upieczonego biszkoptu odcięłam wierzchnią warstwę, aby mieć białą powierzchnię, do której przyklei się masa. Wielkość biszkopta dostosowałam do wielkości foremki, w której formowałam ciasto (rynienka do ciasta drożdżowego czy do keksu). Pierwszą część tężejącej pianki wylałam na ciasto, wsypałam do niej umyte i wysuszone jagody. Następnie czynność powtórzyłam, aby jagody wyglądały jak zawieszone w powietrzu a nie kupa owoców zalana galaretką. Wierzchnią warstwę, która będzie spodem, przycięłam tak, aby ścianki się zamknęły i nie było przerw.