wtorek, 24 czerwca 2014

Masa czekoladowa

Masa budyniowa z kakao czasami przydaje się :) zwłaszcza do ciast dla dzieci...
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1½ litra mleka
  • 2 kostki margaryny do mas
Litr mleka przelałam do garnka, pod którym zaświeciłam gaz na małym płomieniu. Dosypałam cukier i lekko przemieszałam, aby nie przywarł do dna garnka. W miseczce rozprowadziłam budynie, mąkę ziemniaczaną, kakao w pozostałej ilości mleka. Tak przygotowaną zawiesinę przelałam do ciepłego mleka i mieszałam do momentu, aż ugotuje się budyń. Odstawiłam go do wystudzenia.

 Zimny budyń rozmieszałam z miękką margaryną. Kiedy robię masy na prawdziwym kakao (tym z wiatrakiem na opakowaniu) czasami masa mi się warzy. Sprawdziłam, że ponowne ucieranie masy z margaryną nie pomaga, jedynie wyczuwalny jest posmak margaryny. Moim sposobem na to jest dodanie rozpuszczonej czekolady w kąpieli wodnej. Przestudzoną, lekkim strumieniem wlewam czekoladę do masy i ma wysokich obrotach miksera ubijam ją. Tym razem nie musiałam jej wspomagać czekoladą, jedynie wstawiłam do lodówki na 30 min., aby się schłodziła.