Masę tą zrobiłam, aby wypróbować kolejny pomysł. Masa budyniowa zawsze dobrze mi się sprawdzała w tortach, ale tym razem nie byłam zadowolona z rezultatu. Nie podobała mi się barwa masy i smak nie był tak intensywny jak przy wcześniejszej masie truskawkowej bez mleka.
- 1/2 litra mleka
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka
- 2 żółtka
- 1,5 kostki margaryny do mas
Truskawki umyłam, obrałam z szypułek, przełożyłam do garnka i zagotowałam z połową ilości mleka. Wszystko zblendowałam, postawiłam z powrotem na palniku, dodałam cukier i pomału podgrzewałam. Mąki rozmieszałam w pozostałej ilości mleka i dodałam żółtka, wszystko dobrze wymieszałam w garnku z truskawkami. Ugotowałam w ten sposób budyń i odstawiłam do wystudzenia.
Po wystudzeniu budyń wymieszałam z margaryną do uzyskania jednolitej masy, którą przed użyciem schłodziłam w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra