wtorek, 1 grudnia 2015

Tort z nutellą

Torcik z oryginalnym kremem Nutella.
Ciasto czekoladowe z orzechowo - czekoladową nutellą i z polewą czekoladową z żelatyną.

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Jajka rozdzieliłam na białka i żółtka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodałam cukier. Mieszałam mikserem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie za pomocą plastikowej szpatułki rozmieszałam delikatnie w pianie żółtka, przesiane mąki, proszek i sodę. Wylałam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem natłuszczonym i wstawiłam do piekarnika z włączoną funkcją termoobieg.

Temperatura: 120 - 140 st. C., czas: 10 min. z termoobiegiem
Temperatura: 160 - 180 st. C., czas: 15 min.

Ciasto wyszło dość wysokie i mogłam sobie pozwolić na przekrojenie na trzy blaty, tak, aby był wyczuwalny smak także ciasta.

Masa z nutellą:
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 kostka margaryny do ucierania mas
  • 1 słoik nutelli (wykorzystałam prawie 400 g)
Jajka ubiłam z cukrem za pomocą miksera w kąpieli wodnej do uzyskania delikatnego puchu. Pilnowałam, aby ubijane jajka nie były za bardzo nagrzane, aby się nie ścięły. Po ubiciu jajek odstawiła je do przestudzenia, a w międzyczasie w misce napowietrzyłam margarynę za pomocą miksera. Następnie dodałam małymi partiami nutellę. Dopiero w tym momencie zaczęłam dodawać ubite jajka, aby masa wyszła bardziej puszysta.

Blaty biszkopta przełożyłam masą a na wierzch polałam polewą czekoladową z żelatyną.