poniedziałek, 7 grudnia 2015

Tort - Pan Gąbka

Torcik oczywiście dla dziecka :D

Biszkopt:
  • 8 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
Jajka rozdzieliłam na białka i żółtka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodałam cukier. Mieszałam mikserem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie za pomocą plastikowej szpatułki rozmieszałam delikatnie w pianie żółtka, przesianą mąkę, proszek i sodę. Wylałam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem natłuszczonym i wstawiłam do piekarnika z włączoną funkcją termoobieg.

Temperatura: 120 - 140 st. C., czas: 10 min.
Temperatura: 160 - 180 st. C., czas: 15 min.


Masa czekoladowa:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 litr mleka
  • 2 kostki margaryny do ucierania mas
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Mleko postawiłam na palniku, aby się grzało. W międzyczasie wrzuciłam do niego pokruszoną w mniejsze kawałki czekoladę, aby dokładnie się rozpuściła. Następnie postępowałam według przepisu znajdującego się na opakowaniu budyniu. Odstawiłam go do wystudzenia. Margarynę w temperaturze pokojowej przełożyłam do miski, w której będę przygotowywała masę. Za pomocą miksera margarynę napowietrzyłam. Dopiero od tego momentu dodawałam małymi porcjami zimny budyń. Jeżeli jest to ciasto dla dorosłych dodaję kieliszek orzechówki :-)

Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na trzy blaty, które naponczowałam wodą z dodatkiem soku z cytryny i łyżką cukru. Każdy blat posmarowałam przygotowaną masą czekoladową.

Ciasto ozdobiłam masą cukrową na oczekiwany kształt postaci z bajki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.

Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra