piątek, 4 grudnia 2015

Biały torcik


Koleżanka poprosiła mnie, abym przygotowała jej bazę do tortu. Hmmm, czyli biały tort śmietankowy bez ozdób.


Biszkopt:

  • 8 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

Jajka rozdzieliłam na białka i żółtka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodałam cukier. Mieszałam mikserem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie za pomocą plastikowej szpatułki rozmieszałam delikatnie w pianie żółtka, przesianą mąkę, proszek i sodę. Wylałam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem natłuszczonym i wstawiłam do piekarnika z włączoną funkcją termoobieg.

Temperatura: 120 - 140 st. C., czas: 10 min. z termoobiegiem
Temperatura: 160 - 180 st. C., czas: 15 min.


Masa śmietankowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 2 kostki margaryny do ucierania mas
  • 2/3 szklanki cukru

Budyń ugotowałam według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odstawiłam go do wystudzenia. Margarynę w temperaturze pokojowej przełożyłam do miski, w której będę przygotowywała masę. Za pomocą miksera margarynę napowietrzyłam. Dopiero od tego momentu dodawałam małymi porcjami zimny budyń. Jeżeli jest to ciasto dla dorosłych dodaję kieliszek orzechówki :-) 

Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na trzy blaty, które naponczowałam wodą z dodatkiem soku z cytryny i łyżką cukru. Każdy blat posmarowałam przygotowaną masą śmietankową. Z pozostałej masy wykonałam ozdoby na rantach ciasta i w połowie jego wysokości za pomocą rękawa cukierniczego z tylką.