czwartek, 15 stycznia 2015

Brokuł w beszamelu zapiekany z serem żółtym

Najlepsza potrawa jaką miałam okazję spróbować podczas maratonów po restauracjach... Jeżeli beszamel jest dobrze zrobiony to danie będzie udane.

  • 1 brokuł
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • tarty ser żółty

Brokuł pokrojony w różyczki gotowałam w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedziłam go a w między czasie przygotowałam sos beszamelowy. Masło rozpuściłam w rondelku, zasypałam je mąką, aby lekką ją podprażyć. Najważniejsze jest to, aby mąka nie zrumieniła się, a tym bardziej nie przypaliła. Następnie zaczęłam podlewać mlekiem, aby nie powstawały grudki i łatwo wtedy mąka się rozprowadziła. Mleko podlewałam do momentu otrzymania odpowiedniej gęstości.
Na dno naczynia żaroodpornego wylałam odrobinę sosu, ułożyłam kawałki brokuła zalałam sosem beszamelowym, posypałam serem żółtym i zapiekłam w piekarniku.
Temperatura: 180 stopni C., czas: 25 min.