czwartek, 9 marca 2017

Tort urodzinowy jagodowy

Torcik dla bliźniaków ze świeżymi jagodami i masą z serka mascarpone.
Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Za pomocą miksera białka jajek ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Uszlachetniłam ją cukrem ubijając pianę do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie pojedynczo dodałam i rozmieszałam żółtka. Następnie plastikową łyżką połączyłam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą z ubitymi jajkami. Wylałam przygotowane ciasto do tortownicy fi 25 cm.
Temperatura: 180 st. C, czas: 20 min - do suchego patyczka
Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 1/2 litra świeżych jagód
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. W osobnej misce rozmieszałam serek mascarpone, aby nie miał grudek. Następnie delikatnie partiami dodałam ubitą śmietankę. Masę umieściłam na ok 30 min do lodówki.

Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy blaty. Każdy blat naponczowałam wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Na każdy blat biszkoptu wyłożyłam jagodziny i dopiero wyłożyłam masę śmietanową. Ozdobiłam rozetkami z masy śmietanowej i różyczkami z masy cukrowej.