piątek, 10 marca 2017

Torcik czekoladowo - czekoladowo - czekoladowy

Oj wyzwanie... tort dla Adasia ma być czekoladowo - czekoladowo - czekoladowo - (...) - czekoladowy
Biszkopt:

  • 14 jajek
  • 1 i 1/4 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Za pomocą miksera białka jajek ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Uszlachetniłam ją cukrem ubijając pianę do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie pojedynczo dodałam i rozmieszałam żółtka. Następnie plastikową łyżką połączyłam mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą z ubitymi jajkami. Wylałam przygotowane ciasto do formy 25/45 cm.
Temperatura: 180 st. C, czas: 30 min - do suchego patyczka


Masa czekoladowa:
  • 1 i 1/2 litra śmietanki 30 lub 36%
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
Śmietankę zagotowałam, rozpuściłam w niej czekolady. odstawiłam do wystudzenia i wstawiłam na noc do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. W osobnej misce rozmieszałam serek mascarpone, aby nie miał grudek. Następnie delikatnie partiami dodałam do serka ubitą śmietankę. Masę umieściłam na ok 30 min do lodówki.

Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy blaty. Każdy blat naponczowałam wodą z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz cukrem. Na każdy blat biszkoptu wyłożyłam masę czekoladową. Ozdobiłam opłatkiem z nadrukiem, okruszkami suchego biszkopta i rozetkami z masy czekoladowej.