- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka kakao
Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier i cukier waniliowy. Dobrze rozmieszałam za pomocą miksera, aby kryształki cukru nie były wyczuwalne na dnie miski. Za pomocą plastikowej łyżki rozmieszałam żółtka, później przesiane mąki, proszek do pieczenia i sodę. Na sam koniec dodałam kakao.
Temperatura: 150 st. C., czas: 10 min., po tym czasie.....
Temperatura: 180 st. C., czas: 20 - 25 min.
Masa budyniowa straciatella:- 1 kostka margaryny do ucierania mas
- 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- 100 g czekolady (dodałam klasyczną mleczną)
Budyń przygotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odstawiłam do wystudzenia na około 2 godziny. Miękkie masło w temperaturze pokojowej napowietrzyłam za pomocą miksera. Dodałam do niego po trosze budyń. Na koniec dodałam pokrojoną w drobne kawałki czekoladę, rozmieszałam.
masa cukrowa koloru żółtego plus ozdoby
masa budyniowa
poncz
biszkopt kawowy
masa budyniowa
poncz
biszkopt kakaowy
masa budyniowa
poncz (woda z sokiem z cytryny)
biszkopt kakaowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra