- 4 szklanki maki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 g jogurtu greckiego
- 1,5 kg jabłek startych na tarce jarzynowej
- 2 łyżki kaszy manny
- cynamon (wg uznania)
- szczypta soli
- 1 kostka margaryny
Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, posiekałam razem z margaryną (aby powstała kruszonka). Zrobiłam dołek i wbiłam jaja oraz przelałam jogurt. Zagniotłam i wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na dwie części 2/3:1/3. Obie zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
W między czasie obrałam i starłam jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zasypałam je cynamonem i kaszą manną. Wszystko dokładnie rozmieszałam. Kaszę manną używam zawsze do ciasta ze świeżych i soczystych owoców, gdyż pochłania sok, który nie musi być dodatkowo odparowywany podczas pieczenia i jest mniejsze prawdopodobieństwo zakalca.
Ciasto wyciągnęłam z lodówki - 2/3 ciasta rozwałkowałam na spód, wyłożyłam na to jabłka i przykryłam drugą częścią ciasta (1/3). Ciast poprzecinałam nożem, aby sok miał którędy odparować i ciasto nie pękło.
Temperatura: 170 st. C., czas: 30 - 45 min. z termoobiegiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra