Bardzo dawno jej nie robiłam z powodu diety, jednak z okazji rodzinnego obiadu udało mi się dostać małą główkę czerwonej kapusty...
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 mała cebula
- 2 jabłka
- 2 średnie marchewki
- sól
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- ostropest
Kapustę drobno poszatkowałam, zasypałam solą, aby wydobyć z niej gorycz oraz stała się miększa. Odstawiłam ją na ok 30 min., po tym czasie zalałam ją wrzątkiem, aby była miękka i lżej strawna. Poczekałam aż woda i kapusta przestygną, odlałam wodę z nadmiarem soli. Cebulkę posiekałam w drobna kostkę i dodałam do kapusty. Umyte i obrane marchewki starłam na tarce o małych oczkach, natomiast jabłka starłam na dużych oczkach. Polałam olejem, dodałam ostropest i wszystko dokładnie wymieszałam. Pozostawiłam na 10 min., aby smaki się połączyły.
Doskonała jako dodatek do obiadu!
OdpowiedzUsuń