piątek, 23 lutego 2018

Tort w kształcie banana

Urodzinowy torcik w kształcie banana :) smak.... hmm oczywiście śmietankowy z brzoskwiniami

 Biszkopt:

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Za pomocą miksera białka jajek ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Uszlachetniłam ją cukrem ubijając pianę do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie pojedynczo dodałam i rozmieszałam żółtka. Następnie plastikową łyżką połączyłam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą z ubitymi jajkami. Wylałam przygotowane ciasto do blaszki 10/30 cm.

Temperatura: 180 st. C, czas: 30 min - do suchego patyczka
Masa śmietanowa:
  • 0,6 litra śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. W osobnej misce rozmieszałam serek mascarpone, aby nie miał grudek. Następnie delikatnie partiami dodałam ubitą śmietankę. Masę umieściłam na ok 30 min do lodówki.


Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy blaty. Każdy blat naponczowałam wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Na każdy blat biszkoptu wyłożyłam masę śmietanową oraz pokrojone brzoskwinie. Przycięłam torcik na kształt banana. Obłożyłam zabarwioną masą maślaną z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.

Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra