wtorek, 6 lutego 2018

Niebieski torcik Adasia

Tak sobie wymyśliła koleżanka to i na niebiesko wyszło. Mocno czekoladowy biszkopt z masą śmietanową z serkiem mascarpone i kawałkami brzoskwiń. Do przyozdobienia wykorzystałam masę maślaną, aby niebieskie ozdoby miały ładny, jednolity i intensywny kolor.
Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanka mąki tortowej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Za pomocą miksera białka jajek ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Uszlachetniłam ją cukrem ubijając pianę do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie pojedynczo dodałam i rozmieszałam żółtka. Następnie plastikową łyżką połączyłam mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą z ubitymi jajkami. Wylałam przygotowane ciasto do formy 25/45 cm.
Temperatura: 180 st. C, czas: 30 min - do suchego patyczka
Masa śmietanowa:
  • 1,5 litra śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania (po 250 g) serka mascarpone
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. W osobnej misce rozmieszałam serek mascarpone, aby nie miał grudek. Następnie delikatnie partiami dodałam ubitą śmietankę. Masę umieściłam na ok 30 min do lodówki.

Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy blaty. Każdy blat naponczowałam syropem z brzoskwiń. Na każdy blat biszkoptu wyłożyłam pokrojone kawałki brzoskwiń z syropu i dopiero wyłożyłam masę śmietanową. Ozdobiłam rozetkami z masy maślanej i opłatkiem na środku torcika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.

Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra