wtorek, 17 grudnia 2013

Mięso w słoikach

Na mięso w słoikach trafiłam w internecie szukając jakiegoś przepisu. Nie wgłębiałam się w treść jak to się robi, jednak postanowiłam sama iść za tym tropem. Popytałam mamy, cioć, cudzych babć :) jak to się kiedyś robiło. Koleżanki babcia powiedziała przepis bardzo prosty z ważną uwagą... im więcej włożysz do słoika tym krócej będzie mógł postać zamknięty. Chyba coś w tym jest, ale zrobiłam różne wersje.
  • 3 kg łopatki wieprzowej bez kości 
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Początek oczywiście jest taki sam, czyli pokroić mięso w kawałki około 5 cm, dobrze posolić, dałam 1 łyżkę na 1 kg, ale to jest kwestia gustu i smaku. Myślałam, że będzie bardzo słone, ale jest ok. Mięso dobrze natarłam solą i odstawiłam na 2h do lodówki, babcia koleżanki mówiła tylko o 1h ;) Po leżakowaniu mięso obsmażyłam, aby tylko się ścięła wierzchnia warstwa. Tak przygotowane mięso włożyłam do słoików do połowy ich wysokości. Pozostały sok z miseczki, do której przekładałam obsmażone mięso i pozostałość z patelni rozmieszałam z 1 litrem wody i 1 łyżeczką soli. Tak przygotowaną zalewą zalałam mięso w słoikach na wysokość 2 palców powyżej  wysokość mięsa. Do słoików dodałam na przemian także czosnek przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. W związku z tym każdy słoik ma inny smak mięsiwa.
Gotowałam słoiki dwa dni po 1,5 godziny. Mięso jest bardzo miękkie i nie jest suche, wiórowate.
Niestety zanim wzięłam się za zrobienie zdjęć i opisanie ich, jak widać na załączonych obrazkach, pozostały tylko 3 słoiczki tego mięska :)

10 komentarzy:

  1. Super przepis musze wyprubowac,

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze jest wekować słoiki trzykrotnie w pierwszy dzień 3godziny,2 dzień 2 godziny gotowania, trzeci dzień 1godzinę. Tak zawekowane mięso może stać do 20 lat

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam Pytania:
    1. Czy

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytania:
    1. Czy po każdym gotowaniu słoiki wyjmujemy z garka czy słoiki mogą zostać w garku do następnego dnia?
    2. Czy wekowanie takie stosujemy tylko mięso surowe czy też możemy wekować mięso smażone,kiełbasy,kaszanki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu nie zrobiła mi się galaretka ? Tylko jest woda

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie
    Wszystko zrobiłam tak samo ja na opisie tylko zalałam zrobionym sosem z pieczeni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis ja też robię mięsko w słoikach polecam na te ciężkie czasy jest super

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry i smaczny pomysł👍😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Po jakim czasie mięsko jest dobre?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.

Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra