Ciasto na słodką tartę
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/3 kostki masła lub lepszej margaryny
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- szczypta soli
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli i masła zrobiłam kruszonkę. Ważne, aby szybko wymieszać te składniki i masło nie otrzymało za dużo ciepłoty z dłoni. Dodałam żółtko i energicznie zagniotłam ciasto. Umieściłam w zamrażalniku na 20 minut żeby dobrze się schłodziło. Rozwałkowałam na stolnicy i wyłożyłam na natłuszczoną foremkę do tarty. Blaszkę włożyłam ponownie do zamrażalnika, aby ciasto się schłodziło.
Temperatura: 180 st. C., czas :10-15 min.
- 1/2 kg agrestu
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
Agrest oczyściłam, umyłam i zagotowałam z pół szklanki wody. Przestudziłam i wszystko zblendowałam, jeszcze raz podgrzałam i zaciągnęłam mąką ziemniaczaną. W taki o to sposób otrzymałam kwaśny kisiel agrestowy.
Ugotowałam budyń z torebki.
Na upieczona tartę wylałam kisiel agrestowy, na niego budyń i odstawiłam do wystudzenia. Podałam na talerzyku z wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra