wtorek, 4 listopada 2014

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Przepis znalazłam przez przypadek i postanowiłam go wypróbować - link tutaj. Troszkę go przerobiłam, ale wyszło bardzo dobre, polecam :)

  • 1 duży brokuł
  • pół opakowania makaronu, kształt dowolny (opakowanie 500 g)
  • pokrojona w kostkę wędlina (szynka, parówki, kiełbasa, kto co lubi)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • tarty ser żółty do posypania wierzchu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 papryki czerwonej


Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam go pozostawiając na sicie. Brokuł umyłam, podzieliłam na różyczki i gotowałam go przez 3 min, odcedziłam. Do miski przełożyłam pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, wędlinę oraz zblanszowanego brokuła, wymieszałam wszystko. Na dno foremki do zapiekania wylałam olej, wyłożyłam makaron, następnie składniki z miski i troszkę ułożyłam, aby było równomiernie rozłożone. Jajka rozmieszałam z przyprawami oraz śmietaną. Zalałam zapiekankę, posypałam serem żółtym i wstawiłam do piekarnika.
Temperatura: 180 stopni C., czas: około 40 min.