środa, 5 listopada 2014

Ciasto kakaowo - kokosowe z owocami

Ten przepis znalazłam na stronie internetowej link tutaj
Ciasto nie jest złe, bo w smaku jest super, jednak następnym razem pozamieniam warstwy.

Ciasto kakaowe:
  • około 5 szklanek maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek (musiałam dodać jeszcze jedno białko)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 dużych jabłek (jak dla mnie to za mało tych jabłek)
  • cynamon (według uznania)

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao na stolnicę, dodałam cukier. Następnie dodałam starta na tarce jarzynowej margarynę i wlałam żółtka. Ciasto próbowałam zagnieść, jednak było zbyt sypkie, więc dodałam śmietanę. Niestety ciasto było zbyt twarde, więc dodałam jeszcze jedno białko. Zagniotłam je i podzieliłam na dwie części. Mniejszą część zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażalnika. Większe ciasto rozwałkowałam na mniej więcej wielkość blaszki, przełożyłam je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekłam w piekarniku. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.
Temperatura: 180 stopni C., czas: około 15 minut.

Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • duży budyń śmietankowy, lub waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • 150 g kokosu

Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier i cukier waniliowy. Miksowałam do momentu rozpuszczenia się cukru, aby nie były wyczuwalne grudki. Następnie dodałam budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszałam.

Po wyjęciu ciasta kakaowego wylałam masę kokosową i podpiekłam około 10 minut. Jabłka obrałam, starłam na tarce jarzynowej (odcisnęłam sok). Jak ciasto podpiekło się na białym cieście rozłożyłam jabłka, posypałam je cynamonem, na sam wierzch starłam na tarce jarzynowej schłodzone ciasto kakaowe. Jeszcze raz włożyłam ciasto do piekarnika.
Temperatura: 180 stopni C., czas: 40 - 50 minut.