poniedziałek, 3 marca 2014

Guacamole

Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole. * Wikipedia

Skorzystałam z przepisu Doroty z Pozytywnej Kuchni
guacamole – gęsty sos podawany na zimno, składający się z dojrzałych awokado, soku z cytryny, soli, pieprzu i innych dodatków: świeżej kolendry, cebuli, chili, pomidorów, czosnku, przypraw.
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • ½ dojrzałego pomidora (drobno pokrojony)
  • ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
  • 1 mała, czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka świeżej kolendry (posiekana)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Awokado przekroiłam wzdłuż na 2 części, wyciągnęłam pestkę, za pomocą łyżeczki oddzieliłam miąższ od skórki i rozgniotłam widelcem na papkę. Dodałam sok z cytryny. Dodałam posolonego pomidora i cebulę, papryczkę, kolendrę. Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.