Nooo :) w końcu pojawiła się cukinia w przystępnej cenie. Znów będzie można poszaleć z nią, gdyż uwielbiam jej delikatny smak.
- 1 szklanka makaronu (użyłam świderki)
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 1 parówka
- sól
- 50 ml wody
Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Umyłam i pokroiłam na ćwierćplasterki cukinię. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w ok. 5 mm plastry. Odcedzony makaron przełożyłam do foremki do zapiekania, wlałam 50 ml wody, na wierzch rozsypałam cukinię, następnie pokrojoną w 1 cm kawałki parówkę, przykryłam pomidorami.
W między czasie przygotowałam lekki sos "beszamelowy".
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Mąkę
roztarłam z olejem, resztę mleka zagotowałam i dodałam do niego masę
mączno - olejową. Gotowałam jak budyń, aby nie powstały grudki. Na sam
koniec dodałam odrobinę startej gałki muszkatołowej.
Sos wyłożyłam jako wierzchnią warstwę zapiekanki i włożyłam do piekarnika.
Temperatura: 190 st. C., czas: 15 - 20 min.
Temperatura: 190 st. C., czas: 15 - 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra