Specjalnie kupiłam masę makowa na bułki, bardzo mi się chciało takiej swojskiej bułki drożdżowej z makiem.
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ¼ kostki masła
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ kostki drożdży świeżych
- 1 puszka maku na makowca
- 4 łyżki kaszy manny
Drożdże zasypałam łyżeczką cukru,
aby zmieniły konsystencję na płynną, rozmieszałam je i zasypałam odrobiną mąki,
aby podczas garowania nie powstał kożuch. Odstawiłam w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
W garnuszku podgrzałam mleko z
masłem i dodać cukier. Mieszałam do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia
cukru. Odstawiłam do przestudzenia.
Do dużej miski przesiałam mąkę,
dosypałam sól, dodałam ciepłe mleko, całe jajka i wygarowane drożdże.
Wyrobiłam ciasto ręką około 10
min, aby było dobrze napowietrzone. Powierzchnię ciasta lekko obsypałam mąką i
odstawiłam do wyrośnięcia.
W między czasie otworzyłam puszkę
z makiem, przełożyłam do miski i dodałam do niego kaszę mannę. Kasza spowoduje, że soki wypływające z masy makowej nie spowodują zakalca w środku ciasta, ani nie zabarwi ciasta.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na
stolnicę, lekko zagniotłam, podzieliłam na 2 części i każdą część rozwałkowałam
na prostokąt, wysmarowałam masą makową i zwinęłam luźno w roladę. Pokroiłam na
8 - 10 cm
kawałki, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przycisnęłam
palcem, ale powstało lekkie wgłębienie, wysmarowałam wodą wierzchnią warstwę i
posypałam kruszonką. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra