- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ¼ kostki masła
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ kostki drożdży świeżych
- 1 puszka maku na makowca
- 4 łyżki kaszy manny

Drożdże zasypałam łyżeczką cukru, aby zmieniły konsystencję na płynną, rozmieszałam je i zasypałam odrobiną mąki, aby podczas garowania nie powstał kożuch. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W garnuszku podgrzałam mleko z
masłem i dodać cukier. Mieszałam do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia
cukru. Odstawiłam do przestudzenia.

Wyrobiłam ciasto ręką około 10
min, aby było dobrze napowietrzone. Powierzchnię ciasta lekko obsypałam mąką i
odstawiłam do wyrośnięcia.
W między czasie otworzyłam puszkę
z makiem, przełożyłam do miski
i dodałam do niego kaszę mannę. Kasza spowoduje, że soki wypływające
z masy makowej nie spowodują zakalca w środku ciasta, ani nie zabarwi ciasta.
i dodałam do niego kaszę mannę. Kasza spowoduje, że soki wypływające
z masy makowej nie spowodują zakalca w środku ciasta, ani nie zabarwi ciasta.

Temperatura: 150 st . C czas: 20 min.
Temperatura: 180 st . C, czas: 20 - 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra