Super smakują na zimno i na ciepło, z dodatkiem barszczyku lub bez. Przygotowując je korzystałam z przepisu blogerki Słone i słodkie.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/5 kostki masła - roztopionego
- 2 jajka
- 1 cm drożdży świeżych
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
Połowę mleka odlałam do miseczki, dodałam drożdże, cukier i wymieszałam, aby rozprowadzić dokładnie drożdże. Odstawiłam na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę, sól wsypałam do miski i wlałam do nich drożdże, masło,
resztę mleka, jajka i wyrobiłam ciasto (ok. 10 minut). Powinno być
elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk. Jak jest za suche dodać
troszkę letniej wody lub mleka. Jeśli jest klejące dodać mąki. Tak
wyrobione ciasto włożyłam do miski, którą przykryłam bawełnianą ściereczką i
odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno powiększyć dwukrotnie swoją objętość)
Połowę ciasta rozwałkowałam na prostokąt, który później pokroiłam nożem na prostokąty o bokach około 12 cm / 7 cm.
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- 1 garść grzybów suszonych
- 1 większa cebula
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Temperatura pieczenia: 180 - 200 st. C., czas: 10-15 min z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra