Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole. * Wikipedia
Skorzystałam z przepisu Doroty z Pozytywnej Kuchni
guacamole – gęsty sos podawany na zimno, składający się z dojrzałych awokado, soku z cytryny, soli, pieprzu i innych dodatków: świeżej kolendry, cebuli, chili, pomidorów, czosnku, przypraw.
guacamole – gęsty sos podawany na zimno, składający się z dojrzałych awokado, soku z cytryny, soli, pieprzu i innych dodatków: świeżej kolendry, cebuli, chili, pomidorów, czosnku, przypraw.
- 2 dojrzałe awokado
- sok z ½ limonki lub cytryny
- ½ dojrzałego pomidora (drobno pokrojony)
- ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
- 1 mała, czerwona cebula (drobno pokrojona)
- 1 łyżka świeżej kolendry (posiekana)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Awokado przekroiłam wzdłuż na 2 części, wyciągnęłam pestkę, za pomocą łyżeczki oddzieliłam miąższ od skórki i rozgniotłam widelcem na papkę. Dodałam sok z cytryny. Dodałam posolonego pomidora i cebulę, papryczkę, kolendrę. Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra