Rybka w cieście naleśnikowym to przepis od mojej cioci z Gdańska. Prosty sposób na przygotowanie szybkiego dania dla osób mogących i lubiących smażone dania.
- filet ryby (użyłam dorsza)
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- przyprawa do ryb
- sól
- ostropest
- olej do smażenia
W miseczce rozkłóciłam jajko, dodałam sól, ostropest, szczyptę przyprawy do ryb, dolałam mleko, wsypałam mąkę i wyrobiłam ciasto konsystencją przypominającą gęstą śmietanę. Filet dorsza umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Posoliłam, obsypałam lekko przyprawą do ryb. Rybkę obtoczyłam w cieście naleśnikowym. Smażyłam na rozgrzanym oleju.
Podałam z ziemniakami tłuczonymi i surówką z czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra