Surówka z białej a raczej jeszcze zielonej, młodej kapustki z marchewką, cebulką to jak dla mnie wspaniały dodatek do obiadu, mięsa czy nawet grilla.
- 1 marchewka,
- 1 mała, młoda kapusta,
- 1 mała cebula,
- ½ łyżeczki musztardy,
- sól,
- pieprz.,
- 2 - 3 łyżki oleju słonecznikowego
Kapustę poszatkowałam bardzo drobno, cebulę pokroiłam w pióra, marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umieściłam wszystkie warzywa w miseczce, posoliłam, przykryłam folią spożywczą (bądź pokrywką) i odstawiłam na około godzinę. Po tym czasie leżakowania warzywa odcisnęłam lekko sok, aby pozbyć się goryczy z kapusty. Następnie dodałam musztardę i olej. Dokładnie wymieszałam i pozostawiłam na 5 min, aby smaki się połączyły . Tak przygotowaną surówkę bardzo często podaję do ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra