Zupa krem to jak dla mnie alternatywa ciężkiej zupy zaciąganej mąką i zabielanej śmietaną. Warzywa ugotowane w niewielkiej ilości wody, zmiksowane na jednolitą konsystencję nie zawsze muszą być kojarzone z daniami dla niemowląt.
- 2 marchewki
- 1 mały ziemniak
- kawałek selera lub pietruszki
- sól
- ostropest
- liść laurowy
Warzywa
obrałam, umyłam i pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do
rondelka i zalałam niewielką ilością wody - do poziomu ułożonych
warzyw. Posoliłam, dodałam umyty listek laurowy i zaczęłam
gotować do momentu miękkości warzyw. Następnie poczekałam
chwilę, aż trochę przestygnie i zmiksowałam je na jednolitą
konsystencję. Dodany ziemniak do jakiejkolwiek zupy krem zagęści
ją i spowoduje, iż po zmiksowaniu miąższ nie będzie oddzielał
się od wody - wywaru. Na sam koniec dodałam ostropest.
- filet z mintaja
- liść laurowy
- 1 litr wody
- sól
- natka pietruszki
Przed
rozpoczęciem gotowania zupy przygotowałam sobie garnek z lekko
osoloną wodą z dodatkiem liścia laurowego oraz sitko. Po
wstawieniu zupy na gaz zajęłam się filetem. Umyłam go,
podzieliłam na mniejsze fragmenty, lekko posoliłam, obłożyłam
każdy element gałązką natki pietruszki i ułożyłam na sicie.
Sitko ułożyłam na garnku z wodą, solą i liściem laurowym tak,
aby nie dotykało lustra wody. Gotowałam pod przykryciem około 20
minut, do momentu kiedy nie będzie surowy. Podałam zupę krem z
filetem w całości (jak na zdjęciu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra