piątek, 8 listopada 2013

Tort na dzień chłopaka / bikini kobiety

Zobowiązałam się upiec torta dla mojego przyjaciela na 40 urodziny i bardzo zainteresowała mnie taka forma, gdyż nie chciałam, aby był to klasyczny wypiek.
Tego torta upiekłam głownie, aby wypróbować pomysł. Niestety chorowałam i miałam czas na testy, ponieważ był to mój pierwszy wypiek w takim kształcie. Torcik ten stał się prezentem dla naszych Panów z okazji dnia chłopaka. Byli bardzo zadowoleni, zwłaszcza Ci, którzy dostali piersi :-)
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier i dokładnie rozmieszałam, aby kryształki nie były wyczuwalne. Następnie dodałam żółtka. Za pomocą drewnianej / plastikowej łyżki małymi partiami rozmieszałam przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz sodę. Tak przygotowane ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia oraz do dwóch foremek silikonowych do muffin (na piersi).
Temperatura: 170 st. C., czas: 20 - 25 min.

Masa budyniowa z krówkami
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15 cukierków typu krówka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
Z wszystkich składników ugotowałam budyń. Cukierki pokroiłam na mniejsze fragmenty, aby szybciej się rozpuściły. Postarałam się także, aby odrobina kawałków cukierków była widoczna w budyniu. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej utarłam do białości, następnie dodałam po łyżce budyń, który dobrze rozmieszałam z masłem. Dodałam kieliszek orzechówki, aby podkreślić smak masy. Tak powstałą masę odstawiłam w chłodniejsze miejsce, aby odpoczęła.
Poncz:
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny / ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
Wymieszałam składniki i gotowe. Czasami dodaje także odrobinę alkoholu.

Na kartce papieru odrysowałam rozmiar blaszki, na której piekłam biszkopt. Na tym fragmencie narysowałam kształt kobiecej figury zaznaczając miejsce piersi i krocza (dużo mi to ułatwiło przy formowaniu torta). Wycięłam nożyczkami kształt kobiety, który posłużył mi do przycięcia biszkoptu.

Przygotowaną papierową formę przyłożyłam do ciasta i wycięłam małym nożykiem oczekiwany kształt. Biszkopt przecięłam na 3 blaty, które nasączyłam ponczem i przełożyłam masą budyniową. Na wierzch każdej masy wysypałam uprażone w piekarniku i lekko przesiekane orzechy włoskie. Piersi formowałam z upieczonych biszkoptowych muffin. Przecięłam je na 3 blaty i także nasączyłam ponczem i przełożyłam masą. Pozostałą masą nadałam odpowiedni kształt kobiecej piersi, żeby nie wyglądały jak dwie sztuczne wieże :-)

Masę cukrową przygotowałam z przepisu blogu Moje pasje
Przygotowaną i jeszcze ciepłą masę podzieliłam na dwie części i obie zafarbowałam barwnikami spożywczymi. Jedna z lekko różową nutą jako ciało kobiety i łososiowy / pomarańczowy jako ubranie. Różową masę rozwałkowałam i ułożyłam na torcie, aby imitowała skórę. Ze stożków z masy cukrowej zrobiłam sutki, które przykleiłam do piersi za pomocą wody. Z łososiowej masy wycięłam koszulkę i majtki, które ułożyłam na swoich miejscach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.

Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra