Zobowiązałam
się upiec torta dla mojego przyjaciela na 40 urodziny i bardzo
zainteresowała mnie taka forma, gdyż nie chciałam, aby był to
klasyczny wypiek.
Tego
torta upiekłam głownie, aby wypróbować pomysł. Niestety
chorowałam i miałam czas na testy, ponieważ był to mój pierwszy
wypiek w takim kształcie. Torcik ten stał się prezentem dla
naszych Panów z okazji dnia chłopaka. Byli bardzo zadowoleni,
zwłaszcza Ci, którzy dostali piersi :-)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Białka
oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę,
dodałam cukier i dokładnie rozmieszałam, aby kryształki nie były
wyczuwalne. Następnie dodałam żółtka. Za pomocą drewnianej /
plastikowej łyżki małymi partiami rozmieszałam przesiane mąki i
proszek do pieczenia oraz sodę. Tak przygotowane ciasto wylałam na
blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia oraz do
dwóch foremek silikonowych do muffin (na piersi).
Temperatura:
170 st. C., czas: 20 - 25 min.
Masa
budyniowa z krówkami
- ½ litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15 cukierków typu krówka
- 2 łyżki cukru
- 1 kostka masła
Z
wszystkich składników ugotowałam budyń. Cukierki pokroiłam na
mniejsze fragmenty, aby szybciej się rozpuściły. Postarałam się
także, aby odrobina kawałków cukierków była widoczna w budyniu.
Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia.
Masło
w temperaturze pokojowej utarłam do białości, następnie dodałam
po łyżce budyń, który dobrze rozmieszałam z masłem. Dodałam
kieliszek orzechówki, aby podkreślić smak masy. Tak powstałą
masę odstawiłam w chłodniejsze miejsce, aby odpoczęła.
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny / ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
Wymieszałam
składniki i gotowe. Czasami dodaje także odrobinę alkoholu.
Na
kartce papieru odrysowałam rozmiar blaszki, na której piekłam
biszkopt. Na tym fragmencie narysowałam kształt kobiecej figury
zaznaczając miejsce piersi i krocza (dużo mi to ułatwiło przy
formowaniu torta). Wycięłam nożyczkami kształt kobiety, który
posłużył mi do przycięcia biszkoptu.
Przygotowaną
papierową formę przyłożyłam do ciasta i wycięłam małym
nożykiem oczekiwany kształt. Biszkopt przecięłam na 3 blaty,
które nasączyłam ponczem i przełożyłam masą budyniową. Na
wierzch każdej masy wysypałam uprażone w piekarniku i lekko
przesiekane orzechy włoskie. Piersi formowałam z upieczonych
biszkoptowych muffin. Przecięłam je na 3 blaty i także nasączyłam
ponczem i przełożyłam masą. Pozostałą masą nadałam odpowiedni
kształt kobiecej piersi, żeby nie wyglądały jak dwie sztuczne
wieże :-)
Masę
cukrową przygotowałam z przepisu blogu Moje pasje
Przygotowaną
i jeszcze ciepłą masę podzieliłam na dwie części i obie
zafarbowałam barwnikami spożywczymi. Jedna z lekko różową nutą
jako ciało kobiety i łososiowy / pomarańczowy jako ubranie. Różową
masę rozwałkowałam i ułożyłam na torcie, aby imitowała skórę.
Ze stożków z masy cukrowej zrobiłam sutki, które przykleiłam do
piersi za pomocą wody. Z łososiowej masy wycięłam koszulkę i
majtki, które ułożyłam na swoich miejscach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra