Do tworzenia go zabrałam się od teorii czyli co z czym połączyć, aby wyszło dobrze... ha! lepiej to nazwę, aby wyszło idealnie :-)
Tak sobie wymyśliłam, że będzie to biszkopt kawowy z masami z ajerkoniakiem, który sama przygotowałam. Masa z serka mascarpone i masa budyniowa a na wierzch masa cukrowa do wykończenia dzieła.
Upiekłam dwa biszkopty, jeden kawowy a drugi klasyczny biały - żółty. Każdy przecięłam na 3 blaty. Do tego torcika wykorzystałam dwa blaty kawowego i jeden blat klasycznego biszkoptu.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- kawa rozpuszczalna / inka (opcjonalnie)
Temperatura: 130 st. C., czas: 15 min.
po tym czasie.....
Temperatura: 180 st. C., czas: 20 - 25 min.
- 1 opakowanie 250 g serka mascarpone
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 1 łyżka cukru pudru
Masło w temperaturze pokojowej rozmieszałam mikserem, aby napowietrzyć je. Następnie dodałam serek mascarpone, cukier i małymi porcjami likier. Tak otrzymany krem schłodziłam w lodówce przez około 1 godzinę.
Masa budyniowa z ajerkoniakiem
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 1 kostka masła
Z obu mąk i odrobiny mleka zrobiłam zawiesinę. Mleko zagrzałam w rondelku, dodałam cukier. Mieszałam do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie wlałam zawiesinę i energicznie mieszając ugotowałam budyń. Odstawiłam do wystudzenia na około 2godziny. Zimny i sztywny budyń rozmieszałam z ajerkoniakiem. Miękkie masło w temperaturze pokojowej napowietrzyłam za pomocą miksera. Dodałam do niego po trochu ajerkoniakowy budyń.
Do przykrycia i ozdobienia torcika użyłam masę cukrową.
Do przykrycia i ozdobienia torcika użyłam masę cukrową.
Torcik złożyłam w sposób następujący:
masa cukrowa koloru żółtego plus ozdoby
masa budyniowa
poncz
biszkopt kawowy
masa z serka mascarpone
poncz
biszkopt biały
masa budyniowa
poncz
biszkopt kawowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra