- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 3 łyżki oleju
- 3 garści kaszy kuskus
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki wegety
- 1 łyżeczka oleju
- wrzątek
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% (użyłam 1 łyżkę śmietany 12% i 1 łyżkę jogurtu naturalnego)
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki octu
Kapustę pekińską umyłam, pokroiłam w paseczki. W miseczce wymieszałam śmietanę, jogurt, odrobinę soli, cukier i ocet. Tak przygotowany sos śmietanowy przelałam do kapusty. Przemieszałam, aby każda część kapusty była obtoczona sosem. Pozostawiłam do połączenia się smaków.
Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, ułożyłam na płasko i podzieliłam na dwie części. Jajko rozbiłam na talerzyku, rozbełtałam widelcem, posoliłam, popieprzyłam je i obtoczyłam w nim mięso. Pozostawiłam chwilę mięso w tym jajku, aby lekko wchłonęło jajko z przyprawami. Następnie piersi obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju.
W między czasie jak mięso się smażyło na wolnym ogniu, na drugiej patelni rozgrzałam olej, pokroiłam w drobną kosteczkę cebulę, przesmażyłam ją na złoty kolor i dodałam kuskus. Przesmażyłam wszystko razem doprawiając wegetą ok 1 minuty i zalałam wrzątkiem na wysokość ok 5 mm powyżej wysokości kaszy. Zgasiłam płomień pod patelnią i pozostawiłam patelnię aby kuskus napęczniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra