- 1 brokuł
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- tarty ser żółty
Brokuł pokrojony w różyczki gotowałam w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedziłam go a w między czasie przygotowałam sos beszamelowy. Masło rozpuściłam w rondelku, zasypałam je mąką, aby lekką ją podprażyć. Najważniejsze jest to, aby mąka nie zrumieniła się, a tym bardziej nie przypaliła. Następnie zaczęłam podlewać mlekiem, aby nie powstawały grudki i łatwo wtedy mąka się rozprowadziła. Mleko podlewałam do momentu otrzymania odpowiedniej gęstości.
Na dno naczynia żaroodpornego wylałam odrobinę sosu, ułożyłam kawałki brokuła zalałam sosem beszamelowym, posypałam serem żółtym i zapiekłam w piekarniku.
Temperatura: 180 stopni C., czas: 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra