Rodzajów
leczo jest tyle ilu jest ludzi. Każdy ma swój smak i ulubione
składniki. Tym razem jest to podstawowa wersja, którą robię zimą
jak nie ma rosnącej w słońcu cukinii czy też pomidorów typu lima
czy paprykowe.
- 1 kiełbasa toruńska lub dwie mniejsze
- 1 średnia cebula
- 2 średnie pomidory
- 3 papryki - często używam różnokolorowe
- sól
Kiełbasę
umyłam, obrałam z flaka i pokroiłam wzdłuż na ćwiartki a
później na grubszą ok 1½ - 2 cm kostkę. wrzuciłam do garnka,
przykryłam i postawiłam na palniku. Ustawiłam małą moc, aby
kiełbasa wysmażyła się i nie spaliła, co jakiś czas mieszając.
W między czasie obrałam i pokroiłam w 1 cm kostkę cebulę.
Dodałam do kiełbasy, aby zeszkliła się. Pomidory sparzyłam,
obrałam ze skóry i pokroiłam na mniejsze fragmenty. Kształt nie ma
znaczenia, gdyż i tak rozpadną się podczas gotowania. Podniosłam
moc pod garnkiem i gotowałam wszystko przez ok 10 min. Następnie
dodałam pokrojone w dużą 2 - 3 cm kostkę papryki. Pod przykryciem
gotowałam jeszcze przez 5 min, aby papryka była al dente. Wyłączam
palnik i czekam chwilę, aby papryka doszła do oczekiwanej
miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra