Biszkopt:
- 12 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier i dokładnie rozmieszałam, aby kryształki nie były wyczuwalne. Następnie dodałam żółtka. Za pomocą drewnianej / plastikowej łyżki małymi partiami rozmieszałam przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz sodę. Tak przygotowane ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Temperatura: 170 st. C., czas: 20 - 25 min.
- 1 opakowanie śmietanki słodkiej 30%
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 serek mascarpone
Śmietankę zagotowałam w rondelku. Do gorącej śmietanki dosypałam kawałki czekolady i dobrze rozmieszałam. Odstawiałam do wystudzenia, później wstawiłam do lodówki, aby mocno się schłodziła. Schłodzoną śmietankę ubiłam z dodatkiem serka mascarpone.
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
- 2 kostki masła
- brzoskwinie w syropie
Budynie ugotowałam zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej utarłam do białości za pomocą miksera, następnie dodałam po łyżce budyń, który dobrze rozmieszałam z masłem. Tak powstałą masę odstawiłam w chłodniejsze miejsce, aby odpoczęła.
Poncz:
- 200 ml ciepłej wody
- syrop z brzoskwiń
- sok z cytryny / ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
Biszkopt przecięłam na 3 blaty, które nasączyłam ponczem. Na każdy blat wyłożyłam pokrojone w kawałki brzoskwinie z syropu i masy: budyniowa, czekoladowa i budyniowa. Ozdobiłam rozetkami z pozostałej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra