Ostatnimi czasy wszyscy są fanami masy śmietanowej z serkiem mascarpone. Jak łatwo można zgadnąć i tym razem torcik był z masą z serkiem mascarpone.
Biszkopt:- 10 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Białka jajek ubiłam na sztywno z dodatkiem soli i cukru. Następnie do piany dodałam pojedynczo żółtka i delikatnie rozmieszałam. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiałam przez sitko i dodałam do masy jajecznej. Delikatnie wymieszałam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane w ten sposób ciasto przelałam do tortownicy i upiekłam.
Temperatura: 170 st. C., czas: 25 min - do suchego patyczka.
Masa śmietanowa z serkiem mascarpone:
- 1 i 1/2 litra śmietanki 30% lub 36%
- 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce świeże lub ze słoika
- mąka ziemniaczana
- cukier
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. W osobnej misce rozmieszałam serki mascarpone i małymi porcjami dodałam do niego ubitą śmietankę. Tak przygotowaną masę śmietanową wstawiłam do lodówki, aby schłodziła się.
Następnie przygotowałam kisiel z owoców ze słoika, które wykorzystałam do przełożenia tortu.
Poncz:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- sok z cytryny
Wszystkie składniki zagotowałam i wystudziłam.
Tort:
- masa cukrowa + ozdoby
- masa śmietanowa
- poncz
- biszkopt
- masa śmietanowa
- owoce pokrojone w kawałki wymieszane z kisielem
- poncz
- biszkopt
- masa śmietanowa
- owoce pokrojone w kawałki wymieszane z kisielem
- poncz
- biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Odpowiedź prześlę w najszybszym możliwym terminie.
Ta wiadomość generowana jest automatycznie.
Pozdrawiam
Coctelera, coś dla ciała i duszy...
Aleksandra